Haberler

AYDIN YAŞAM MÜCADELESİ VERİYOR

AYÇEP, SökeÇep, Kuşadası Çevre Platformu ve EGEÇEP tarafından gerçekleştirilen panele Sazlı köylülerin yanı sıra Aydın, Söke, İzmir, Kuşadası, Germencik gibi yerlerden de katılım oldu. Sazlıköy Düğün Salonunda gerçekleştirilen panelin kolaylaştırıcılığını Efeler belediyesi Meclis Üyesi Avukat İsmail Türkbay yaptı. Panelin başlangıcından önce KHK ile kapatılan Hayat Televizyonu Çepeçevre Yaşam programından “Ekoloji mücadelesinde kadınlar” seçkisi gösterildi. Panelde ilk olarak konuşan AYÇEP Başkanı Mehmet Vergili, Aydın’daki çevre mücadelesi hakkında bilgiler verdi. Çevre mücadelesinin artık bir yaşam mücadelesi haline geldiğini belirten Vergili, Aydın’ın dağları ovaları, nehirlerine yönelik sermaye talanı ve kirliliğe karşı direnmekten başkaca yol olmadığını söyledi.

İkinci olarak söz alan EGEÇEP Yürütme Kurulu Üyesi Özer Akdemir, kağıt sanayinin çok su, çok elektrik tüketen, bunun karşılığında da önemli miktarda atık çıkaran bir sanayi dalı olduğunu belirtti.

Akdemir, “Bu fabrikayı burada kuracağız diye bir emrivakiyi bu yörenin halkı kabul etmek zorunda değil. Anayasanın 56. maddesi herkese sağlıklı çevrede yaşama hakkının olduğunu söyler. Sizler de o yaşam alanını korumak için bu fabrikanın burada kurulmasına razı gelmeyebilir ve buna engel olabilirsiniz” dedi.

DOĞAYA KARŞI İŞLENEN CİNAYET!

Aydın Tabip Odası Başkanı Dr. Hakan Karagözlü “Sanayi Kuruluşlarının Çevre ve Sağlık Etkileri” başlıklı sunumunda kağıt sanayi ve özellikle çimento sanayinin yol açtığı sağlık sorunları hakkında bilgiler verdi.

Birde sanayileşmeye karşı değiliz sanayi kuruluşlarının yerleşim yerlerine ve verimli arazilere yapılmasına karşıyız dedi. Çimento fabrikaları taş ocakları ve jeotermallerin zararlı atıkları yetmezmiş gibi sökeyi yaşanmaz bir yer haline getirecek olan kağıt fabrikasının yerleşim yeri dışına kurulması gerektiğini söyledi

EN BÜYÜK TEHLİKEYİ SÖKE YAŞAYACAK

Aydın Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Mahmut Nedim Barış 35 yılını Söke’de geçirdiğini ve yöreyi karış karış bildiğini aktararak, jeotermaller, maden ocakları, çimento fabrikası., diğer sanayi kuruluşları ve son olarak kağıt fabrikasının yöreyi bir ekolojik felaketin eşiğine getirdiğini söyledi. Barış, “Bu kirlilik içerisinde en büyük tehlikeyi Söke yaşayacak. Çünkü Menderes yer altı suları kuruyor” dedi. Konuşmaların ardından söz alan Sazlıköylüler yıllardır sanayi kuruluşları tarafından topraklarının adeta işgal edildiğini kağıt fabrikasının ise bu durumun son halkası olduğunu dile getirdiler.