Unutmadıklarımız...

Sağlık Bakanlığına Çağrı

Sağlıkta Dönüşüm, Sağlıksızlık Üretiyor

Sağlık Bakanlığına sesleniyoruz:

7 ay önce tüm eleştirilere rağmen çıkarttığınız, halka ve sağlık çalışanlarına eziyet olan bu Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği’ni geri çekin.

Sağlık Bakanlığı, tahrip ettiği birinci basamak sağlık hizmetlerini, yeni düzenlemelerle daha da sorunlu hale getirmeye, toplumun koruyucu sağlık hizmetleri yerine, istatistiğe ve karmaşaya dayalı, iş yükünü artıran, gittikçe içinden çıkılamaz hale gelen sağlık emekçilerini tüketen bir sistemi tercih etmekte, hala yanlışlarından vazgeçmemektedir.

Birinci basamak sağlık hizmeti almak vatandaşımızın en temel hakkıdır ve ücretsiz olmalıdır.
Sağlık raporlarının aile hekimlerinin iş yükünü artırdığını, raporların 2. basamakta ya da heyetle verilmesi gerektiğini defalarca söylememize rağmen, birinci basamakta raporları ücretli hale getirerek uygulamaya sokmuş, hem aile hekiminin iş yükünü artırmış, hem de vatandaşın sırtına ekonomik yük bindirmiştir.

Bu sağlık politikaları mutsuz sağlık çalışanı, mutsuz hastalar yaratmıştır.

Sağlıksız bu ortamda, konuşulması gereken asıl sorunlar halı altına süpürülmekte, konuşulan tek şey hak kayıpları ve ücretler olmuştur maalesef.

Oysa konuşmamız gerekenler;

Neden bebek ölüm hızı arttı?
• Neden kızamık vakaları çok fazla görülmeye başlandı?
• Neden aşı tedarikinde çok fazla sorun yaşanmaya başladı?
• Gittikçe artan aşı reddine karşı önlemler almak için daha ne kadar bekleyeceğiz?
• Aile hekimlerinin bina sorunlarını ne zaman çözmeye başlayacaksınız?
• Aile hekimlerinin, aile sağlığı çalışanı sorunlarına ne zaman çözüm bulacaksınız? Mevcut şartlarda aile hekimliği birimleri, hekim, ebe ve hemşireler için çalışılabilir olmaktan çıkmıştır.

Gelelim son olarak yürürlüğe konulan yönetmeliğin tuhaf bir maddesi olan, hiçbir şekilde sağlık hizmetine katkısı olmayan, son 6 ay aile sağlığı merkezine gelmeyen hastalarla ilgili aile hekimi ve aile sağlığı çalışanlarından yapılan kesintilere.

Bu ay itibarıyla, son 6 ayda aile sağlığı merkezine gelmeyen hastalar sayısı baz alınarak hakedişlerden hem aile hekimi hem de aile sağlığı çalışanlarından yüksek oranda kesintiler yapmıştır.
Daha yeni doğmuş bebek son altı ayda gelmeyenler listesine eklenerek, ücret kesintisi yapılmıştır.
Bu gidişle, yoldan geçen vatandaş aile sağlığı merkezine gelmedi diye sağlık çalışanlarından ücret de kesebilirler.

Sağlık emekçileri, halkımıza koruyucu hekimlik, kaliteli sağlık hizmeti sunma çabasındayken, uğraştıkları konulara bakın.

Masa başında sahayı bilmeyen bürokratların hazırladığı, çözümden çok sorunlar yumağına neden olan bu Eziyet Yönetmeliği derhal iptal edilmelidir.

Hasta kayıtlarını hekime sormadan silmeler, hastalıkları sadece istatistik bir veri olarak görmeler, çok yoğun poliklinik ortamında her defasında sadeleştireceklerini söyledikleri ama daha karışık hale getirdikleri kronik hasta takipleri, çok sayıda hasta bakmanın ödüllendirilmesi gerektiği, hastaya neye göre belirlendiği belirsiz il sayılarının altında antibiyotik, ppi, nsai ilaç yazmaya zorlaması, hastaları yılda belli sayıdan az 2. basamağa sevk etmemiz gerektiği, aile hekiminin kayıtlı nüfusunun tamamını 6 ayda bir görmesi gerektiği, görmezse hem ebe hemşire hem de aile hekiminden hakediş kesilmesi gerektiği,
Bu Yönetmeliğin getirdikleridir.

Birçok Sağlık Sendikası, AHEF ve TTB, bu Eziyet Yönetmeliği’nin iptali için dava açmıştır. Umuyor ve bekliyoruz ki, hiçbir tıbbi hedefi olmayan, istatistiğe dayalı, sağlık emekçilerini tükenmişliğe yol açan, yazdığı hedeflerin hepsinin tersi gerçekleşmiş, başarısız, sağlık çalışanlarının ücretlerinde haksız kesintiler yapan, emekliliğe yansıyacak artış düzenlemeleri yapamayan bu eziyet yönetmeliği iptal edilecektir.

Sağlık Bakanlığına çağrımız;

Aile sağlığı merkezlerinde görev yapan, sağlık emekçilerine maddi kayıplar ve iş güvencesizliği getiren, halkın sağlığına katkısı olmayan yönetmelik değişiklikleri yapmaktan vazgeçmesi ve sahada çalışanların görüşleri ve talepleri göz önüne alınarak düzenlemeler yapılması, sağlık emekçilerinden haksız hukuksuz keyfi hakediş kesintileri yapmamasıdır.

Taleplerimiz karşılanana kadar Türkiye’nin her yerinde sesimizi duyurup, karşı çıkmaya devam edeceğiz.

Aydın Sağlık Platformu Bileşenleri